Pune o intrebare
Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii
Rog interpretare RMN – debord discal

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu interpretarea urmatorului rezultat obtinut in urma unui RMN lombar:
- Corpii vertebrali lombari de dimensiuni, forma, contur si structura normala, in pozitie normala.
- Discul intervertebral L5-S1 cu inaltime normala dar usor deshidratat.
- Mic debord discal circumferential L5-S1 cu atingere radiculara bilaterala.
Concluzii: Minim debord discal circumferential L5-S1.

Se poate ca durerile de spate pe care le am dimineata doar sa fie cauzate de saltea? Sau aceasta doar agreaveaza o inflamatie deja existenta?

Ce masuri se impun in continuare? Arata acest rezultat inceputul unei hernii de disc? Cum ma pot feri pentru a nu agrava durerile si mai am voie sa practic fitness si jogging sau acestea trebuie facute doar cu supravegherea unui kinetoterapeut?

Raspunsul medicului
Discul este cartilaj care este intre 2 vertebre.In mod normal discul nu depaseste planul vertebrelor . Ca o comparatie pentru a intelege :discul este ca o bucata de carne intre 2 felii de paine,toate de aceeasi dimensiune. Cand bucata de carne aluneca dintre feliile de paine se numeste debord ( sau protruzie). Poate aluneca spre stanga, spre dreapta sau spre mijloc (aceasta este situatia dvs. pentru ca e specificat in rezultatul RM ca atingerea  radiculara-adica a radacinilor nervoase-este bilaterala) Plecand de la locul lui, discul atinge nervii care sunt in jurul vertebrelor si da durere. Cand deplasarea este si mai mare si atinge maduva spinarii (nu doar nervii care ies din ea) se numeste hernie de disc. Un debord de disc pentru a nu aluneca mai mult si a se transforma in hernie de disc trebuie tratat medicamentos ,cu fizioterapie ,cu evitarea frigului ,a ridicarii greutatilor si a statului pe scaun multe ore/zi. Sper ca v-am fost de ajutor,dar pentru sfaturi clare ar trebui sa vad reflexele dvs. si rezultatele cu imagini (nu doar scris) O zi buna!
Pagina Anterioara