VALENTINE’ S DAY SI SISTEMUL LIMBIC
Saturday, February 11th, 2012 | 7 comentarii
sist.limbic

Nu, nu e un titlu cu coloratura obscena, desi de Ziua Indragostitilor ne sarutam mult si ne place sa ne sarutam mult.

 

Si sunt convinsa ca, daca  de Ziua Indragostitilor, cu fiecare sarut frantuzesc s-ar ridica spre cer cate un nufar, atunci tot cerul s-ar umple de nuferi. Dar sarutul frantuzesc – acest “sistem al limbilor pasionale” – nu are legatura cu sistemul limbic ( nu anatomica).

Sistemul limbic este un cumul de structuri nervoase situat profund  in creierul nostru. Este alcatuit din sistemul olfactiv, corpul amigdalian, stria terminala, aria septala si hipocampul. Dar, desi este situat in creierul nostru, el are, oarecum paradoxal, o anumita autonomie in raport cu creierul. De ce ? Deoarece are putine legaturi cu neocortexul ce-l inconjoara. De aici deriva imposibilitatea de a ne modifica emotiile dupa vointa. El este numit ” creier afectiv”. El este ” filtrul ” care ne determina sa facem o selectie dupa criteriul placerii, motivatiei, interesului.

Sistemul limbic are totodata rol si in memoria de lunga durata, el stocand informatiile responsabile de dobandirea experientei. Cine poate uita primul sarut din adolescenta, cine poate uita prima iubire? Atunci sistemul nostru limbic a fost activat la maxim, emotiile noastre de atunci au fost atat de intense incat memoria de lunga durata nu le va reseta niciodata.

 

Totodata sistemul limbic are si un rol cognitiv care contribuie la producerea imaginilor si utilizarea lor. Veti uita vreodata chipul primei iubiri? De cate ori nu ati stat cu ochii inchisi imaginand-o? Si acest lucru pentru ca iubirea, placerea  stimula sistemul limbic.

 

Putem spune ca sistemul limbic este sediul afectivitatii, memoriei de lunga durata si imaginatiei. Si el este impenetrabil la orice logica rationala.

 

Si de aceea ne bucuram de Ziua Indragostitilor si de aceea ne bucuram de iubire pentru ca sistemul nostru limbic este un catalizator fantastic al emotiilor.

Lasati-va deci “prada” iubirii, placerilor de orice fel! Doar nu vreti sa aveti un sistem limbic trist, nu? Ci unul vesel, fericit, implinit !

7 raspsunsuri la VALENTINE’ S DAY SI SISTEMUL LIMBIC

 1. Reverse24.info - Valentine's day si sistemul limbic says:

  [...] Neurologul Diana Saramet scrie despre unul dintre cei mai importanti actori de Valentine's Day, … [...]

 2. Valentine's day si sistemul limbic | NeoMania.ro says:

  [...] Publicat in 14 February 2012 Nu, nu e un titlu cu coloratura obscena, desi de Ziua Indragostitilor ne sarutam mult si ne place sa ne sarutam mult. Dar ce ar insemna un sarut daca el nu ar produce nicio emotie? Daca nu ar ramane nicio amintire in urma lui? Ce ar insemna un sarut frantuzesc fara sistemul limbic?Neurologul Diana Saramet scrie despre unul dintre cei mai importanti actori de Valentine's Day, … [...]

 3. Valentine's day si sistemul limbic : ZIARE STIRI ROMANESTI says:

  [...] Neurologul Diana Saramet scrie despre unul dintre cei mai importanti actori de Valentine's Day,… [...]

 4. Valentine's day si sistemul limbic | Ziare net - Stiri din presa says:

  [...] Neurologul Diana Saramet scrie despre unul dintre cei mai importanti actori de Valentine's Day,… [...]

 5. v says:

  Intresant…

 6. ana maria says:

  am niste intepaturi in cutia craniana.o intepatura dureaza si 1 ssecunda chiar.uneori imi simt capul greu.am si sinuzita maxilara si frontala.care ar putea fi cauza?
  va multumesc

 7. Ierdna says:

  Un articol frumos.